18 ℃

Wie is Piet Adema, de nieuwe minister van Landbouw?

Wie is Piet Adema, de nieuwe minister van Landbouw?
Foto: Binne Louw Katsma / Wiki Commons CC BY-SA30 / Anan Kaewkhammul / Shutterstock.com

Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Visserij. Hij volgt Henk Staghouwer op, die vorige maand opstapte. Piet Adema is geen onbekende in de politiek, maar wie is hij precies?

Piet Adema werd geboren op 6 november 1964, precies 392 jaar nadat de Duitse astronoom Wolfgang Schuler een supernova zag in het sterrenbeeld Cassiopeia. Toeval? Velen denken van niet.

Elf jaar geleden werd een stier geboren die zo viriel bleek, dat hij al jaren als fokstier wordt gebruikt. Het zal u daarom niet verbazen dat de stier is vernoemd naar Piet Adema. De stier, Big Piet Adema 193, woont in Geesteren.

Piet Adema kun je veel wijsmaken. Zo gelooft Piet Adema in God. Dat is vreemd, omdat er nog nooit enig empirisch bewijs is gevonden voor het bestaan van een opperwezen.

Piet Adema staat zo dicht bij de schepping, dat er een plantje naar hem is vernoemd. De ‘Veronica Longifolia Piet Adema’ is familie van de weegbree en bloeit van half april tot september.

In zijn vrije tijd sleutelt Piet Adema graag aan kerkorgels. In het kerkje in Uitgeest staat een orgel dat door Piet Adema is gebouwd. Toch blijft Piet Adema heel bescheiden.

Piet Adema is extreem lenig. Hij kan met het puntje van zijn neus zijn tenen aanraken, hetgeen hij op feestjes graag laat zien.

Piet Adema is voorzitter geweest van bijna alles. Zo was hij ooit voorzitter van de brancheorganisatie voor glazenwassers. Nog steeds heeft Piet Adema een zwak voor alles wat met glasbewassing te maken heeft. Adema kan erg geëmotioneerd raken als hij ergens een smerig raam ziet.

Als Piet Adema spreekt, zwijgen anderen.

Op de foto draagt Piet Adema een blauw gestreept colbert uit 1563. Dit colbert werd gedragen door Willem van Oranje, toen hij zei: “Je maintiendrai l’honneur, la foy, la loi de Dieu, du Roy, de mes amis et moy”. Deze legendarische woorden worden door Piet Adema nog dagelijks luidkeels herhaald.

 
Deel dit artikel: