Wie is Johan Remkes, de nieuwe stikstofbemiddelaar?

Wie is Johan Remkes, de nieuwe stikstofbemiddelaar?
Foto: YT CC

Johan Remkes gaat deze zomer bemiddelen tussen de boeren en de politiek over de stikstofplannen. Wat weten we over deze markante man?

Johan Remkes werd geboren op 15 juni 1951 in het Groningse Zuidbroek. Zijn wieg was een stijfselkistje. Remkes kon al lopen toen hij slechts zes maanden oud was. Op zijn vijfde werd hij lid van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD.

Remkes heeft al heel veel van de wereld gezien. In 2005 reisde hij met zijn vrouw naar het Thaise eiland Ko Samui. Hij verbleef er enkele dagen aan het strand.

Johan Remkes verstopte ooit een hard gekookt ei in een jasje van ragout. Hij noemde het een ‘eierbal’. De snack wordt tot op de dag van vandaag graag gegeten in Noord- en Oost-Nederland.

Remkes is een van de weinige Nederlanders die koning Willem-Alexander mag tutoyeren, een voorrecht waarvan hij trouwens nooit gebruikmaakt.

In 2012 baarde Remkes veel opzien door in zijn eentje van de Spaanse stad Sevilla naar het Groningse dorp Spijk te lopen.

Johan Remkes heeft thuis een flinke collectie scheepsartikelen. Topstuk van de collectie is de beker waaruit zeeheld Michiel de Ruyter zijn koffie dronk.

Als Johan Remkes spreekt, zwijgen anderen.

Remkes beschikt over een uitzonderlijk lenig lichaam. Hij kan met het puntje van zijn neus zijn tenen aanraken, hetgeen hij op feestjes graag laat zien.

Johan Remkes is de enige Nederlander die ooit Kamerlid, staatssecretaris, minister, vicepremier, Commissaris van de Koning, burgemeester, voorzitter en informateur was.

Remkes houdt van de Italiaanse keuken. Zijn lievelingsgerecht is Ribollita, een stoofpot met zachte groenten, gepureerde bonen en brood.

Johan Remkes zou eigenlijk als eerste mens landen op de maan, maar Neil Armstrong kaapte die eer vlak voor Remkes’ neus weg.

Als Johan Remkes naar het strand gaat om te zonnen, houdt hij zijn pak gewoon aan. “Ontspannen kan ook in stijl”, zei hij ooit in een interview.

Remkes’ moeder droeg de eicel die later Johan zou worden al bij zich toen zij zelf geboren werd.

Ruim 90 procent van de hele wereldbevolking woont op het noordelijk halfrond. Eén van hen is Johan Remkes.

De naam Johan Remkes bestaat uit elf letters die allemaal afkomstig zijn uit het Latijnse alfabet.

Johan Remkes heeft een absoluut gehoor. Hij kan elke toon muzikaal benoemen zonder eerst een referentietoon te hebben gehoord. Zanger Cliff Richard gaf in 1993 toe dat zijn hit ‘Wired for Sound’ eigenlijk over Johan Remkes gaat.

Remkes was voorzitter van het adviescollege dat in 2019 en 2020 adviezen aan het kabinet uitbracht over de stikstofproblematiek.

 
Deel dit artikel: