15 ℃

Wetenschappers: “Zomer blijft warmer dan winter”

Foto: YES Market Media / Dech St / Shutterstock.com

Ondanks de klimaatverandering zal de winter het koudste seizoen blijven. Daarover hebben wetenschappers overeenstemming bereikt op de laatste klimaattop in Stavanger.

Overal ter wereld waren er vragen gerezen over de gevolgen de opwarming van de aarde op onze vier seizoenen. De algemene verwachting is dat de zomer in elk geval warmer zal blijven dan de winter.

Klimatoloog Bernard van Alphen was aanwezig bij deze top. Hij was blij verrast over de relatieve eensgezindheid waarmee de slotverklaring kon worden afgelegd. Van Alphen: “zelfs China en de VS sputterden niet tegen. Alleen Rusland wilde uitdrukkelijk vermeld zien dat de winter in Siberië de annalen in gaat als de allerkoudste, ook als er toch ooit zomers komen die kouder worden dan de huidige winters. Vastgelegd is dat er in dat geval gesproken zal worden van ‘Siberische zomers’.

Over de gevolgen van de klimatologische verandering ten aanzien van voor- en najaar kon volgens Van Alphen geen overeenstemming worden bereikt. Het voorstel van Tsjechië om hierbij de Praagse lente als standaard te nemen, stuitte bij de Russische delegatie op weerstand.

 
Deel dit artikel: