15 ℃
'Vrijwel zeker onweer'

Wetenschappers vinden logische verklaring voor mysterieuze lichtflitsen

Wetenschappers vinden logische verklaring voor mysterieuze lichtflitsen
Foto: John D Sirlin / Shutterstock.com

De lichtflitsen die dinsdagavond in de lucht boven ons land zichtbaar waren zijn spectaculair, maar absoluut niets bovennatuurlijks. Dat is de voorlopige conclusie van wetenschappers van de Universiteit Meppel na onderzoek van wat er in de lucht precies gebeurde.

Uit meerdere plaatsen in Nederland kwamen dinsdagavond meldingen over mysterieuze lichtflitsen en dondergeluiden. Volgens meteorologisch onderzoeker Gert-Jan Kanäa gaat het vrijwel zeker om onweer. “Zo’n lichtflits is het gevolg van een elektrische ontlading in de lucht”, verklaart Kanäa. “In een wolk bevinden zich positief en negatief geladen deeltjes. De natuur heeft de neiging dit potentiaalverschil op te willen heffen. De ontlading zoekt een weg naar de grond. Er gaat dan een elektrische stroom lopen van de grond naar de wolk. Die stroom is zichtbaar als een felle streep, wat in wetenschappelijke kringen ‘bliksem’ wordt genoemd.”

Voor de lichtflitsen hebben de wetenschappers dus een logische verklaring. Maar hoe zit het met de donder? “Over de donder is nu nog weinig bekend”, aldus Kanäa. “Ooit zullen we ook weten hoe de donder ontstaat, maar daarvoor is nog heel veel onderzoek voor nodig.”

 
Deel dit artikel: