13 ℃

Wetenschappers maken zelfsturende zetpil

Veel mensen vinden het inbrengen van een zetpil een vervelend en vies karweitje. Binnenkort hoeft dat niet meer, dankzij apotheker Piet Drooglever uit Enschede. In samenwerking met wetenschappers van de Universiteit Twente heeft hij de zelfsturende zetpil ontwikkeld. Die kun je gewoon doorslikken.

Foto: ADragan / Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

“Een prachtig stukje techniek”, vertelt Drooglever voldaan. “Deze pil is voorzien van een sensor en een piepklein motortje dat twee zwemarmpjes aanstuurt. Na het inslikken zorgen die ervoor dat de pil zich een weg baant door het maag-darmkanaal. Eenmaal op de goede plaats aangekomen, geeft de sensor een seintje en klampen de armpjes zich meteen vast aan de wand van de endeldarm.”

Voor veel patiënten is dit een uitkomst. Zo ook voor de heer Van Veenendaal (92). Hij vertelt: “omdat ik er zelf niet meer bij kan, moet ik altijd aan mijn buurvrouw vragen om mij te helpen. Maar ja, zij wordt ook een dagje ouder en ziet niet meer zo goed. Pas nog had ze zich vergist. Toen zat mijn gehoorapparaatje erin. Dat geluid vergeet ik nooit meer.”

 
Deel dit artikel: