17 ℃

Wetenschappers creëren kat zonder oren

Britse wetenschappers zijn er in geslaagd om een kat te creëren zonder oren. De poes Mousy is in principe een gewone Europese huiskat, maar dan zonder de bekende spitse oortjes.

kat-zonder-orenNormale katten hebben een uitstekend gehoor. Ze zijn in staat om frequenties tot 64 kHz. waar te nemen. Ter vergelijking: een gemiddeld mens hoort frequenties tot 20 kHz. De oren van een gewone kat kunnen draaien, waardoor geluiden goed gelokaliseerd kunnen worden. Onderzoekers van het Westminster Animal Research Center onderzochten of ook katten zonder oren deze eigenschappen bezitten. Het resultaat was verrassend.

“Bij Mousy zijn eerst de oorschelpjes verwijderd. Daarna is met een scherpe naald het binnenoor leeggepeuterd”, legt dierenarts Anne Barrington. “Het blijkt dat katten na deze ingreep geheel doof zijn. Dat hadden we niet verwacht.”

De wetenschappers zijn de laboratoriumkat erg dankbaar. “Mousy heeft ons nieuwe handvatten gegeven voor verder onderzoek. Zo zijn we benieuwd wat het effect van de oogjes is op het gezichtsvermogen.”

 
Deel dit artikel: