18 ℃

Wetenschappelijk Instituut van het CDA wil strengere regels voor denktanks

Foto: YT CC

De regels waaraan denktanks moeten voldoen moeten veel strenger worden. Dat staat in een voorstel van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

“In de afgelopen jaren is het aantal denktanks totaal uit de hand gelopen. Zo’n beetje iedere politieke partij heeft een of meerdere denktanks. Dat zorgt voor een wildgroei aan plannetjes en ideeën waar uiteindelijk toch niets mee gebeurt”, zegt Arjen Siegmann, wetenschappelijk medewerker van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA.

Volgens Siegmann kan strengere regelgeving zorgen voor minder overlast van denktanks: “Er moet een einde komen aan de voortdurende stroom van waardeloze, verbale kak van denktanks. We mogen van denktanks verwachten dat ze eerst héél goed nadenken voor ze weer een onhaalbaar ideetje uitkotsen. Maar ook het toelatingsbeleid mag scherper, zodat deze tanks niet meer uitsluitend gevuld zijn met wereldvreemde bureautijgers met een afstand tot de samenleving.”

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA werkt het voorstel in de komende jaren verder uit. “We gaan onderzoek doen naar de haalbaarheid ervan”, aldus Siegmann. “Of de strengere regels er uiteindelijk komen? Nee, dat denk ik niet.”

 
Deel dit artikel: