16 ℃

Geheelonthouder en toch strontzat? Wetenschap wil onderzoek naar maagdarmkanaal Gideon van Meijeren

Geheelonthouder en toch strontzat? Wetenschap wil onderzoek naar maagdarmkanaal Gideon van Meijeren
Foto: Dikushin Dmitry / Shutterstock.com / YT CC

Als het aan de wetenschap ligt, komt er een uitgebreid onderzoek naar het maagdarmkanaal van FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren. Artsen willen dolgraag weten hoe Van Meijeren strontzat kan worden, ondanks dat hij geheelonthouder is.

Van Meijeren is naar eigen zeggen geheelonthouder en drinkt dus geen druppel alcohol. Toch zou hij door de beveiligingsdienst meermaals dronken in het Kamergebouw zijn aangetroffen. Volgens maagdarmspecialist dr. Robèrt Schulk komt het zelden voor dat een geheelonthouder herhaaldelijk spontaan dronken wordt. “Dit is in medisch opzicht een fascinerend geval. Daarom zouden wij het metabolisme van de heer Van Meijeren dolgraag willen onderzoeken”, aldus Schulk.

Volgens de arts is het weliswaar bijzonder, maar niet onmogelijk dat mensen dronken worden zonder alcohol te drinken: “In zeer, zeer zeldzame gevallen kan in de maag en darmen een gistingsproces op gang komen, waarbij voedingsstoffen zoals fruit en granen door het lichaam zelf worden omgezet in alcohol. Op die manier kan een geheelonthouder onbedoeld heel erg dronken worden, bijvoorbeeld na het eten van enorme hoeveelheden fruit. Dat moet bij de heer Van Meijeren ook gebeurd zijn. Meneer is zoals hij zelf zegt geheelonthouder, dus een andere verklaring is er niet.”

 
Deel dit artikel: