23 ℃

Wetenschap bewijst: ontlasting nog best voedzaam

Dat uw ontlasting enkel bestaat uit afvalstoffen is een misverstand. Dat hebben wetenschappers ontdekt. Uw ontlasting bevat nog veel bruikbare stoffen. Ongeveer 16% van uw ontlasting is nog nuttig voor het lichaam.

Foto: lenetstan / Shutterstock.com

“Ontlasting bevat nog flink wat vitamines, eiwitten en koolhydraten. Waarom ons lichaam zich ontdoet van deze waardevolle stoffen is een raadsel”, legt prof. dr. Joke Laans uit. Zij is hoogleraar Interne Geneeskunde, gespecialiseerd in spijsvertering. “Je zou verwachten dat alles wordt verteerd en dat alleen onbruikbare resten afgestoten worden. Maar dat is dus niet zo. In ontlasting zit nog een flink percentage waardevolle stoffen.”

Op dit moment worden proefpersonen gezocht voor verder onderzoek. Van hen wordt verwacht dat ze een klein deel van hun eigen ontlasting weer in het spijsverteringskanaal brengen: opeten dus. Alleen zo komt men er achter of het lichaam de resterende voedingsstoffen alsnog uit de gegeten ontlasting haalt. Proefpersonen kunnen rekenen op een behoorlijke financiële vergoeding.

“Men ervaart ontlasting van andere mensen en dieren altijd als ‘viezer’ dan die van jezelf, dus we verwachten wel dat er voldoende belangstelling zal zijn”, denkt Laans. “Je hoopt altijd dat de mensen hun eerste afkeer opzij zetten in het belang van de wetenschap, maar dwingen kun je ze niet.”

 
Deel dit artikel: