16 ℃

Wereldoorlog nabij als Noord-Korea niet wint

Noord-Korea doet met twee kunstschaatsers mee aan de Olympische Winterspelen in buurland Zuid-Korea. Het is te hopen dat Noord-Korea de gouden medailles wint, anders zijn de gevolgen niet te overzien. Dat zegt strategisch sportdeskundige Welcher Tonnebär.

Foto: Diego Barbieri / Shutterstock.com

Een (nucleair) conflict kwam in de afgelopen maanden dichtbij, omdat Noord-Korea zegt te beschikken over een kernraket die Zuid-Korea en zelfs de Verenigde Staten kan bereiken. Nu Noord-Korea twee kunstschaatsers aan de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea stuurt lijkt de spanning iets te zijn verminderd. Maar schijn bedriegt, waarschuwt Tonnebär.

“De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is een zeer onvoorspelbare man die slecht tegen zijn verlies kan”, aldus de strateeg. “Hij lijkt het strijdtoneel nu te verplaatsen naar de Olympische ijsbaan. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als Noord-Korea daar verliest. Dan kan de situatie gemakkelijk escaleren. Zeker als Amerika zich ook met de Olympische Spelen gaat bemoeien.”

Tonnebär roept de internationale gemeenschap op om Noord-Korea bij de Olympische Spelen te laten winnen: “Het moet natuurlijk een eerlijke wedstrijd worden, maar laten we niet vergeten dat dit land beschikt over kernwapens.”

 
Deel dit artikel: