21 ℃

Wereldleiders opgelucht dat Omtzigt weer wil onderhandelen

Wereldleiders opgelucht dat Omtzigt weer wil onderhandelen
Foto: Robert Hoetink / lev radin / 360b / Shutterstock.com

DEN HAAG - NSC-leider Pieter Omtzigt is maandagochtend toch weer aangeschoven bij de formatieonderhandelingen. Vanuit de internationale gemeenschap wordt met grote opluchting op het nieuws gereageerd. 

Omtzigt haakte eerder af bij de onderhandelingen, maar besloot maandagochtend om toch weer met formateur Ronald Plasterk in gesprek te gaan. Onder meer de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden waarderen het besluit van Omtzigt. Biden feliciteerde formateur Plasterk met zijn succesvolle poging om de formatiegesprekken weer vlot te trekken en bedankte Omtzigt voor zijn terugkeer aan de onderhandelingstafel.

“Na enkele zeer spannende dagen kan de wereld opgelucht ademhalen”, sprak Biden. “Het besluit van Omtzigt zie ik als een duidelijke toenaderingspoging in het politieke landschap van onze trouwe bondgenoot Nederland. We kunnen weer met vertrouwen naar de toekomst kijken.”

Ook de Chinese president Xi Jinping noemde het besluit van Omtzigt ‘goed nieuws voor de wereld’. “De relatie tussen China en Nederland is de laatste jaren onder druk komen te staan. De Volksrepubliek China ziet in het besluit van Omtzigt aanleiding om de betrekkingen tussen onze landen te normaliseren. Ik hoop van harte dat Omtzigt op een later tijdstip ook met andere wereldleiders wil praten, zodat de vrede over de wereld zal uitvloeien.”

 
Deel dit artikel: