18 ℃

Wereld houdt adem in voor reactie FIFA op Russische luchtaanvallen in Oekraïne

Wereld houdt adem in voor reactie FIFA op Russische luchtaanvallen in Oekraïne
Foto: Alizada Studios / Oleksii Synelnykov / Shutterstock.com

De wereld wacht gespannen op de reactie van voetbalbond FIFA op de nieuwe Russische luchtaanvallen in Oekraïne. Een harde reactie van de FIFA zou volgens deskundigen het verloop van de oorlog sterk kunnen beïnvloeden.

Rusland voerde woensdagmiddag een nieuwe grootschalige luchtaanval uit op verschillende Oekraïense steden. Onder meer in Kiev en Lviv sloegen raketten in. Bij de aanvallen kwamen zeker zes mensen om het leven. De Verenigde Naties hebben de FIFA om een reactie gevraagd.

Deskundigen verwachten dat de FIFA de Russische aanvallen scherp zal veroordelen. “Dat dit gevolgen gaat hebben is wel duidelijk. Luchtaanvallen op Oekraïne zijn volgens de FIFA verboden. Rusland weet dat, maar nam toch het risico”, zegt Ruslanddeskundige Tjeerd Omslag.

Hoe de FIFA gaat reageren op de luchtaanvallen, is volgens Omslag moeilijk te zeggen: “Het geduld dat de FIFA met Rusland had, begon maanden geleden al op te raken. Poetin heeft dit keer echt zijn hand overspeeld. Het zou me niet verbazen als de FIFA harde straffen uitdeelt. Als Rusland doorgaat met de luchtaanvallen, zou de FIFA zelfs kunnen besluiten dat Rusland ook in 2026 niet mag deelnemen aan het WK. Maar ik ga ervan uit dat Poetin het zo ver niet laat komen.”

 
Deel dit artikel: