19 ℃

Wereld geschokt: Taliban laten Afghaanse burgers 50 uur dansen voor geld

Foto: Ajdin Kamber / Shutterstock.com

De wereld heeft geschokt gereageerd op beelden uit Afghanistan, waar het bewind van de Taliban steeds wreder wordt. In de hoofdstad Kaboel zou een groep burgers 50 uur achtereen moeten dansen.

Op de beelden is te zien hoe een groep van zo’n 100 Afghanen uitgemergeld op een soort dansvloer staat. Er klinkt muziek, maar de slachtoffers lijken die van vermoeidheid al niet meer te horen. Verschillende mensen vallen flauw of raken gewond. Tussen de slachtoffers door lopen Talibanstrijders die controleren of iedereen genoeg beweegt. Wie 50 uur danst, krijgt een beetje geld, zo beloven de Talibanleiders.

“Het is mensonterend. De slachtoffers moeten dansen tot ze er letterlijk bij neer vallen. Deze mensen hebben niets en de Taliban maken daar op afschuwelijke wijze misbruik van”, zegt woordvoerder Thealine Petjes van mensenrechtenorganisatie Human Rights Guard.

“Dit laat zien tot welke vreselijke martelmethoden de Taliban in staat zijn. Geen idee waar de Taliban dit vandaan hebben, maar je moet wel heel gestoord zijn om zoiets te kunnen verzinnen. In een beschaafd land zouden dit soort wreedheden ondenkbaar zijn.”

 
Deel dit artikel: