14 ℃
'Oma, de tyfus'

Wensen op kerstkaarten steeds eerlijker

Wensen op kerstkaarten steeds eerlijker
Foto: iStockPhoto - Getty Images - Nieuwspaal

De standaard-kerstwens “Prettige Kerstdagen & een Gelukkig Nieuwjaar” is niet meer vanzelfsprekend. De kerstwensen op kerstkaarten worden steeds oprechter. Dat betekent dat u niet meer automatisch het allerbeste krijgt toegewenst.

Socioloog Ferdinand Dusse heeft in het postsorteercentrum vijfduizend willekeurige kerstkaarten bekeken. Het blijkt dat de kerstwensen steeds meer uiteenlopen. “Beslist niet iedereen wenst elkaar prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar”, zegt Dusse. “Steeds vaker zien we ook andere mededelingen, bedankjes, beledigingen en allerlei verwensingen. Dat past ook bij de veranderende samenleving.”

De socioloog noemt het een positieve ontwikkeling: “Het slaat natuurlijk nergens op om iemand prettige kerstdagen te wensen als je dat niet echt méént. Eerlijkheid is een belangrijke waarde in onze samenleving. De feestdagen zijn bij uitstek de gelegenheid om vrienden en familie eens flink de waarheid te vertellen. Dan ga je opgelucht het nieuwe jaar in. Zo zag ik een kerstkaartje waarop iemand zijn grootmoeder een snelle en pijnloze dood toewenste. Zó oprecht, zó puur. Dat deed me wat.”

 
Deel dit artikel: