21 ℃

Socioloog: “Wens iemand liever geen prettige kerstdagen”

Socioloog: “Wens iemand liever geen prettige kerstdagen”
Foto: ND3000 / Shutterstock.com

Een deel van de Nederlanders wenst anderen prettige kerstdagen toe. Niet verstandig, vindt socioloog Ferdinand Dusse.

“Natuurlijk is het heel verleidelijk om in deze tijd van het jaar ‘prettige kerstdagen’ te wensen, maar besef goed wat u daarmee eigenlijk zegt”, waarschuwt Dusse. “Lang niet iedereen viert Kerst. Een groot deel van de bevolking heeft een andere culturele achtergrond, of gewoon een snerthekel aan Kerst. Zij hebben niets aan uw kerstwens. Sterker nog: uw kerstwens kan tamelijk dwingend overkomen. Alsof het vieren van Kerst verplicht is. U legt het christelijke feest aan hen op. Is dat werkelijk wat u wilt?”

De socioloog vervolgt: “Voor veel mensen is Kerst sowieso een ellendige tijd. Denk bijvoorbeeld aan eenzame ouderen, of vegans. Voor hen zijn de kerstdagen heus niet prettig. Als u hen desondanks ‘prettige kerstdagen’ wenst, is dat buitengewoon confronterend.”

Dusse adviseert om de wens te verkorten tot ‘prettige dagen’: “Dat is veel neutraler. Bovendien hoeven de prettige dagen die u toewenst niet per se te vallen op 25 en 26 december. De ontvanger kan de toegewenste prettige dagen inzetten wanneer hij wil.”

 
Deel dit artikel: