18 ℃

Welke gevolgen heeft de uitschakeling van Dion en Mia voor de Nederlandse economie?

Welke gevolgen heeft de uitschakeling van Dion en Mia voor de Nederlandse economie?
Foto: Avrotros / Jasper Suyk

Het Nederlandse duo Mia Nicolai en Dion Cooper werd in de eerste halve finale van het Songfestival uitgeschakeld. Naar verwachting heeft de uitschakeling flinke gevolgen voor ons land. Econoom Frans van Deuteren weet welke schade Nederland te wachten staat.

Tijdens de eerste halve finale van het Songfestival, op dinsdag 9 mei, valt het doek voor Mia en Dion en hun liedje Burning Daylight. Econoom Frans van Deuteren verwacht dat de Nederlandse economie daardoor een flinke knauw krijgt. “Dion en Mia zijn letterlijk een vals visitiekaartje voor ons land. Dat zullen we als eerste merken aan het toerisme. Weinig buitenlandse toeristen zullen nog trek hebben om ons land te bezoeken. Reeds geboekte reizen naar Nederland zullen na het optreden van Mia en Dion worden afgezegd”, legt Van Deuteren uit.

Daarnaast zal de Nederlandse industrie de gevolgen van het Songfestival gaan merken: “Grote, internationaal opererende bedrijven zoals ASML en Akzo Nobel zullen minder orders krijgen. Dat zagen we bijvoorbeeld ook na de deelname van Sieneke aan het Songfestival in 2010. Voor een bedrijf als Philips, dat er toch al niet best voorstaat, zou dit Songfestival weleens de nekslag kunnen zijn.”

Een totale ineenstorting van de Nederlandse economie door het Songfestival is volgens Van Deuteren nog wel te vermijden: “We mogen aan Dion en Mia geen onredelijke eisen stellen, zoals zuiver zingen. Maar het is nu vooral belangrijk dat we ze niet te veel onder druk zetten.”

 
Deel dit artikel: