Weinig 1-april-grappen vanwege coronavirus

Foto: Rapeepat Pornsipak / Shutterstock.com

De traditionele 1-april-grappen lijken een jaartje over te slaan. Vanwege de wereldwijde coronacrisis zien veel grote bedrijven af van een 1-april-grap. In sommige landen zijn 1-april-grappen zelfs verboden.

Google, dat jaarlijks op 1 april flink uitpakt, heeft het personeel gevraagd dit jaar geen grappen te maken. “We slaan een jaar over uit respect voor iedereen die momenteel tegen het coronavirus vecht”, staat in een interne email van het bedrijf.

In sommige landen wordt het verspreiden van valse informatie onder het mom van 1 april zwaar bestraft. Taiwan waarschuwt grappenmakers: een 1 april-grap over het coronavirus kan bestraft worden met een jaar cel. In Thailand kan de celstraf oplopen tot maar liefst vijf jaar.

Ook in Nederland is weinig belangstelling voor de jaarlijkse grappendag. Bedrijven als ProRail en De Telegraaf, die in voorgaande jaren een grap hadden bedacht, doen dit jaar niet mee. “Door het coronavirus heerst er al volop verwarring en angst in de wereld. Het is simpelweg niet gepast om op dit moment de lolbroek aan te trekken”, zegt hoofdredacteur Hans Wolterdijk van Nieuwspaal, dat ook een jaartje overslaat. “Bovendien moeten we ons afvragen of humor nog wel van deze tijd is.”

 
Deel dit artikel: