13 ℃

Weerbureau waarschuwt voor ‘ijsnacht’

Ons land krijgt begin volgende week te maken met een zogenoemde ‘ijsnacht’. De temperatuur gaat dan zo ver omlaag, dat gemakkelijk ijskristallen kunnen ontstaan.

Foto: Plantic / Shutterstock.com

De thermometer laat deze maand grote verschillen zien. Donderdag is het nog extreem heet voor de tijd van het jaar. Maar daarna maakt de temperatuur een enorme duik. Volgens meteorologen moeten we ons voorbereiden op de eerste ijsnacht van dit najaar.

In de nacht van maandag op dinsdag wordt het echt flink kouder. “Misschien wel met nachtvorst”, waarschuwt Martijn Dorrestijn van Buienradar. “Door de hogere luchtvochtigheid moet je misschien wel de autoruiten krabben.”

Een ijsnacht wordt veroorzaakt door lage temperaturen. Wanneer de temperatuur lager is dan nul graden Celsius, kan water overgaan van vloeibare toestand naar vaste toestand. Meteorologen noemen dat in vaktermen ‘bevriezing’. Water in vaste vorm wordt ook wel ‘ijs’ genoemd. Aan het begin van het najaar komt dit natuurverschijnsel meestal in de nacht voor. Weerkundigen spreken dan van een ‘ijsnacht’.

 
Deel dit artikel: