16 ℃

Weer VVE in opspraak vanwege mensonterend ontgroeningsritueel

Weer VVE in opspraak vanwege mensonterend ontgroeningsritueel
Foto: Michael Derrer Fuchs / Shutterstock.com

HEEMBERG - Miljoenen Nederlanders zijn lid van een Vereniging van Eigenaren (VVE). Toch neemt de kritiek op de VVE’s toe vanwege de bikkelharde ontgroeningsrituelen die nieuwe leden moeten ondergaan.

Elise Fideel (31) kocht eind vorig jaar een klein appartement in een complex in het Gelderse Heemberg. “Ik moest verplicht lid worden van de VVE. Maar voordat ik mocht toetreden tot de vereniging, moest ik eerst een ontgroening ondergaan. Van de voorzitter moest ik zestien keer in mijn bikini naar de bovenste verdieping rennen en elke keer als ik boven was een shotje Jägermeister drinken. Na de tiende keer moest ik al overgeven. De andere bewoners stonden in het trappenhuis te lachen. Ik voelde me zo vernederd.”

Elise is niet de enige. Uit een rondgang van de Belangengroep Eigen Woning blijkt dat bijna alle VVE’s een vorm van ontgroening kennen. “Achter de VVE’s gaat een schimmige wereld schuil”, zegt woordvoerder Ferdinand Dijksteker. De VVE’s zijn netjes ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar het is volkomen onduidelijk wat er zich binnen die verenigingen precies afspeelt. Mensen hebben geen idee waarin ze verzeild raken als ze ergens een appartement kopen.”

Dijksteker vindt dat de cultuur binnen de VVE’s moet veranderen: “De meeste VVE’s in ons land lijken helaas op Sodom en Gomorra. Natuurlijk moet er ruimte zijn voor een stukje gezelligheid, maar het moet niet uit de hand lopen. Wij vinden dat een VVE toch vooral een praktische, formele functie moet hebben.”

 
Deel dit artikel: