29 ℃

Weer geen Nobelprijs voor Douwe Bob: “Ik word afgerekend op mijn kritische blik”

Foto: YT CC / https://www.youtube.com/watch?v=IHmuEBSnOkA

Ook dit jaar is de Nobelprijs voor de literatuur niet naar Douwe Bob gegaan. Volgens de zanger zelf heeft dit alles te maken met zijn kritische houding ten opzichte van de corona-pandemie.

Hoewel Douwe Bob er al rekening hield dat de Nobelprijs voor de literatuur aan zijn neus voorbij zou gaan, had hij toch een fles champagne klaarstaan: “Diep van binnen hoopte ik toch dat het dit jaar eens echt om de kwaliteit zou gaan en niet om politieke correctheid. Maar die hoop bleek ijdel. Ook dit jaar heeft het Nobelcomité er alles aan gedaan om iemand te kiezen die niemand van mijn vrienden kende; een literatuur onbenul van de bovenste plank. Terwijl ze dus ook hadden kunnen kiezen voor mijn lyrische en poëtische teksten die op heldere en toch diepzinnige wijze het afweermechanisme van het menselijk lichaam bejubelen.”

Voor Douwe Bob is het dan ook duidelijk: hij grijpt naast de prijs omdat zijn meningen niet in het juiste pulletje vallen bij de leden het Nobelcomité: “Niemand kan mij precies uitleggen waarom ik steeds weer word genegeerd als het gaat om de Nobelprijs van de literatuur. En dat is natuurlijk een veeg teken. Want als iemand als Bob Dylan, die klinkt als een bezopen bootwerker en rijmpjes maakt als ‘Come gather ‘round people wherever you roam, and admit that the waters around you have grown’ een Nobelprijs kan winnen, dan zou ik toch helemaal in aanmerking moeten komen?”

 
Deel dit artikel: