16 ℃

De Speld wil in de toekomst ook zélf artikelen gaan bedenken

De Speld wil in de toekomst ook zélf artikelen gaan bedenken
Foto: YT CC / Wiki Commons CC

We kennen De Speld natuurlijk al van de gepikte artikelen en de vertaalde teksten uit het buitenland. Maar als het aan oprichter Jochem van den Berg ligt, gaat de redactie van De Speld in de toekomst ook zélf ideeën bedenken.

De satirische website De Speld biedt al jarenlang een afwisselende mix van advertenties en vertaalde artikelen van de Duitse site Der Postillon en de Ierse Waterford Whispers. “Wanneer wij op zo’n site bijvoorbeeld een grappig artikel zien over Vladimir Poetin, dan vertalen we dat gewoon“, legt Van den Berg de succesformule uit. “Daar vermelden we dan wel de bron bij, maar met andere sites doen we het stiekemer.”

Zo zag de redactie van De Speld onlangs op een andere website een artikel over de mogelijke Derde Wereldoorlog en de gevolgen voor de horeca. “Daar hoef je bijna niks aan te doen. Je moet het niet letterlijk overschrijven, maar het idee kun je gewoon overnemen“, aldus Van den Berg. “Of dat artikel over de treinenuitval, dat kunnen we makkelijk even lenen.”

De Speld is er al jaren druk mee. “Soms maken we het echt bont”, grinnikt Van den Berg. “Laatst lazen we ergens een komisch artikel over hologrammen op Schiphol. Een paar dagen later komen wij dan met nagenoeg hetzelfde artikel. Met een kleine aanpassing komen we er nog mee weg ook.”

Plagiaat dus? Is De Speld niet bang dat dat gaat opvallen? “Welnee”, lacht Van den Berg. “Wij hebben nou eenmaal een bepaalde reputatie opgebouwd. Mensen lachen om elke scheet die wij laten. Zelfs als die scheet eigenlijk niet van ons is. Paywall ervoor en gaan met die banaan!”

 
Deel dit artikel: