19 ℃

“We weten niet of hij hiermee oud kan worden”

“We weten niet of hij hiermee oud kan worden”
Foto: LovelyColorPhoto / Shutterstock.com

Twee jaar geleden werd Wesley geboren, het eerste kind van Robert en Monuta Rottebroek. “We zagen eigenlijk al meteen dat het mis was”, vertelt vader Robert. 

Wesley werd geboren met een ernstige groeistoornis. “Alles aan zijn lichaam zit andersom. Zijn hoofd zit bijvoorbeeld op de plek van zijn beentjes en zijn beentjes zitten op de plek van zijn hoofd. Zijn hele lijfje is precies 180 graden gedraaid”, legt moeder Monuta uit. “Er zijn maar heel weinig kinderen die dit hebben. Op internet wordt het Reverse Growth Syndrome genoemd, kortweg RGS. Waarschijnlijk is hij in mijn baarmoeder al zo gegroeid.”

Robert en Monuta maken zich grote zorgen over de toekomst van hun zoon. “Weet u, afgezien van zijn RGS lijkt Wesley een normaal kind”, vertelt Robert. “Hij is een vrolijk kereltje. Hij lacht vaak en godzijdank heeft hij geen pijn. Alleen zijn hoofd is iets roder dan dat van andere kinderen.”

Ondanks zijn afwijking functioneert Wesley redelijk. “We proberen hem zo normaal mogelijk op te voeden, maar dat valt niet mee”, zegt Monuta. “Eten is al een hele toestand. Wesley heeft veel moeite met slikken. Soms moeten we hem letterlijk ondersteboven keren, anders kan hij niet lopen.”

 
Deel dit artikel: