15 ℃

Waxinelichtjes vallen buiten het vuurwerkverbod: neemt het kabinet teveel risico?

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Vuurwerk is rond de komende jaarwisseling verboden, maar het gebruik van waxinelichtjes blijft gewoon toegestaan. Het kabinet geeft geen gehoor aan de oproep om ook waxinelichtjes tijdelijk te verbieden. 

Vorige maand besloot het kabinet om vuurwerk tijdens de komende jaarwisseling te verbieden. Het kabinet deed dat om te voorkomen dat de zorg extra wordt belast met vuurwerkslachtoffers. Toch blijven waxinelichtjes wél gewoon toegestaan. “Dit beleid valt gewoon niet uit te leggen”, zegt letseldeskundige Tjerp Vlakkers.

“Het kabinet onderschat de risico’s van waxinelichtjes”, aldus Vlakkers. “Jaarlijks zorgen waxinelichtjes in ons land voor meerdere branden, waarbij helaas mensen gewond raken. En er is een reële kans dat mensen tijdens de jaarwisseling met waxinelichtjes gaan gooien. Elf jaar geleden raakte toenmalig koningin Beatrix nog bijna gewond toen er een waxinelichthouder naar de Gouden Koets werd gegooid. De politiek heeft daar blijkbaar niets van geleerd.”

Toch wil het kabinet niets weten van een tijdelijk verbod op waxinelichtjes. “Het kabinet neemt een heel groot risico. Je zal zien dat de zorg straks weer de dupe wordt van dit slappe beleid”, zucht Vlakkers. “We moeten afwachten welke gevolgen dit gaat hebben, maar ik vrees het ergste. Ik hoor van steeds meer mensen dat ze van plan zijn om op Oudejaarsavond waxinelichtjes af te gaan steken.”

 
Deel dit artikel: