21 ℃

Waterschapsverkiezingen hielden miljoenen Nederlanders al nachtenlang wakker

Waterschapsverkiezingen hielden miljoenen Nederlanders al nachtenlang wakker
Foto: Ekaterina Vidiasova / Shutterstock.com

Toen woensdag de stembussen werden geopend voor de waterschapsverkiezingen, hadden veel Nederlanders er al meerdere slapeloze nachten op zitten. Twijfel over waarop moet worden gestemd, hield miljoenen Nederlanders nachtenlang wakker.

Het is 04:10 uur en Wilco de Buis (32) uit Haarlem zit rechtop in bed. Nog maar een keer de stemwijzer raadplegen. “Het is al de derde keer deze nacht, maar nog steeds zweef ik”, fluistert hij. “Wordt het 50Pluswater, of toch De Groene Waterpiraten? Die vraag houdt me al maanden bezig en hoe dichter we bij de verkiezingen komen, hoe meer ik ervan wakker lig.”

Ook Gert-Jan Rookers (51) uit Veendam piekert ’s nachts over de waterschapsverkiezingen. Voor de zoveelste keer dwalen zijn vermoeide ogen over de kandidatenlijst. Zoals bijna alle Nederlanders heeft hij er al uren research op zitten. “Ik had me nooit zo verdiept in de waterschappen, maar nu moet ik wel”, zucht hij. “Ik realiseer mij terdege hoe ongelofelijk belangrijk deze verkiezingen zijn. Stel je voor dat ik de verkeerde keuze maak, wat dan? Wat als de kandidaat van mijn keuze straks een waterdictator blijkt? Ik moet er niet aan denken dat door mijn schuld de verkeerde dijkgraaf aan de macht komt. Dan staat straks de hele boel onder water.”

 
Deel dit artikel: