Goed nieuws: Waterschap vindt overvloed aan grondstof voor gerecycled plastic

Goed nieuws: Waterschap vindt overvloed aan grondstof voor gerecycled plastic
Foto: Anton-Burakov / Shutterstock.com

Bij plasticsoep wordt vaak gedacht aan diepe oceanen, maar niets blijkt minder waar. Het meeste plastic blijft namelijk hangen in rivieren en dat maakt het winnen ervan een stuk eenvoudiger.

Plasticsoep is een belangrijke grondstof voor gerecycled plastic. Het wordt onder meer gebruikt voor de productie van speelgoed, verpakkingsmateriaal en huishoudelijke artikelen. Plasticsoep werd tot nu toe altijd gewonnen op de grote oceanen. Maar door de hoge waterstanden van de laatste maanden is aan het licht gekomen dat plastic zich ook erg thuis voelt in onze rivieren. De oevers liggen er vol mee.

Kantonnier Penter is blij met al dat plastic op de oevers: “Het verzamelt makkelijk en levert alleen voor Waterschap Scheldestromen al tonnen op. Voor ons een mooie inkomstenbron en we hoeven niet meer bang te zijn voor een tekort aan plasticsoep.”

De plasticsoep die nu nog in de oceanen ligt, kan daar voorlopig gewoon blijven drijven. De producenten van gerecycled plastic hebben dat de komende jaren niet nodig.

 
Deel dit artikel: