23 ℃
Uitgelegd:

Wateroverlast door extreme buien… maar wat is water precies?

Wateroverlast door extreme buien… maar wat is water precies?
Foto: Gertjan Hooijer / Shutterstock.com

DE BILT - Door hevige onweersbuien had een groot deel van ons land dinsdagavond te maken met wateroverlast, maar veel Nederlanders klachten over een gebrek aan duiding. Daarom geeft waterdeskundige Bert Scheylert antwoord op de vraag: wat is water precies?

Scheylert is verbonden aan de Universiteit van Meppel en bestudeert water al dertig jaar. “Water is een chemische verbinding van twee waterstofatomen en een zuurstofatoom. Water komt voor in vaste vorm, in vloeibare vorm en als gas. Dat maakt het zo ingewikkeld en ongrijpbaar”, legt hij uit.

Toch is water op zich niet gevaarlijk. Het is zelfs een van de meest voorkomende stoffen op aarde. Water bedekt maar liefst 71% van het aardoppervlak en na de buien ook een groot deel van Nederland.

Maar als water zo onschuldig is, waarom spreekt men dan over overlast? “Kijk, water wordt pas een probleem als het komt op plaatsen waar je het liever niet wil hebben. Gebeurt dat toch, dan spreekt men van ‘wateroverlast'”, aldus de wetenschapper.

"Wateroverlast ontstaat als water ontsnapt uit de gecontroleerde omgeving."
Bert Scheylert, waterdeskundige

Scheylert geeft een voorbeeld: “Stel: je hebt een huis. In dat huis wil je water om te douchen en te drinken. Maar je wilt géén water op de vloer, of in de televisie. Je zou kunnen stellen: wateroverlast ontstaat als water ontsnapt uit de gecontroleerde omgeving.”

Foto: NewAfrica / Depositphotos.com

In een gecontroleerde omgeving, zoals een glas, is water in principe ongevaarlijk.

De uitleg van Scheylert geeft enige duidelijkheid, maar het begrip ‘water’ blijft lastig te bevatten. Daarom is Scheylert vanavond te gast in Nieuwsuur, Op1, Ongehoord Nieuws en Hart van Nederland om over dit onderwerp door te praten.

 
Deel dit artikel: