AMSTELVEEN - De prijs van water gaat flink omhoog. Daardoor is het doorspoelen van alleen een plasje voor de meeste huishoudens vanaf volgend jaar niet meer rendabel.
Klanten van waterbedrijf Vitens moeten maar liefst 11 procent meer gaan betalen. Andere drinkwaterleveranciers komen waarschijnlijk met een vergelijkbare prijsverhoging. Niet alleen douchen en theezetten wordt daardoor duurder, maar ook het doorspoelen van het toilet. De tijd dat we na elk plasje het toilet doorspoelen, is volgens econoom Frans van Deuteren wel voorbij.
“We zien een verschuiving richting creatieve oplossingen”, stelt Van Deuteren. “Mensen gaan nu al experimenteren met alternatieven zoals ‘geel sparen’, waarbij ze pas doorspoelen na meerdere bezoekjes aan het toilet.”
De overheid speelt een actieve rol in deze ontwikkeling. In een recente persconferentie onthulde minister Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) een nieuw beleid: “We stimuleren Nederlanders om creatiever om te gaan met hun sanitaire keuzes. Natuurlijk wil je ochtendurine direct doorspoelen, zeker als je de avond ervoor asperges hebt gegeten. Maar verder zou je bij elk toiletbezoek moeten nadenken of dat wat er in de pot ligt echt doorspoelwaardig is.”
Futuristische bloemenvaas
Tegelijkertijd zien startups kansen in de prijsstijging van water. Een nieuw product genaamd Eco-Po belooft het vocht uit urine te herwinnen en direct om te zetten in water voor kamerplanten. Het apparaat, dat eruitziet als een futuristische bloemenvaas, moet volgende maand op de markt komen.
De hoge waterprijs betekent dat huishoudens op een andere manier met water moeten leren omgaan. “Het is even wennen”, zegt een inwoner van Amstelveen. “Maar als ik moet kiezen tussen doorspoelen of mijn energierekening betalen, dan hou ik die kleine boodschap wel even in de pot.”