17 ℃

Water daalt, maar overlast van krokodillen neemt toe

Foto: MyStockVideo / Pimonpim T / Shutterstock.com

Goed nieuws voor Limburgers en Brabanders, het water in de Maas heeft zijn hoogste bereikt. Er is echter ook slecht nieuws, want krokodillen blijven achter in stedelijk gebied.

Tot grote opluchting van de Limburgers en Brabanders is de waterstand van de Maas aan het dalen. Door deze daling hoeven ze zich geen zorgen te maken dat nog meer gebieden zullen overstromen. Deze opluchting kan weleens van korte duur blijken te zijn. Door de hoge waterstand zijn wilde dieren namelijk buiten hun normale leefomgeving terechtgekomen. Met name krokodillen zorgen voor veel overlast.

Volgens stadsbioloog Jürgen de Graaf kan de overlast maanden of zelfs jaren duren: “Normaal gesproken blijven krokodillen hun hele leven in hun eigen gebied. Maar nu ze door de overstromingen zijn verdreven, kan het zo zijn dat ze niet teruggaan naar hun oude leefomgeving. Vooral als de krokodillen merken dat het wel heel makkelijk is om prooien te vangen in stedelijk gebied, kunnen ze besluiten om niet meer terug te gaan naar de moerasdelta rond de Maas. Dan zit er niets anders op dan de dieren te accepteren in de binnensteden van Maastricht en Roermond.”

De Graaf adviseert de bezitters van kleine en middelgrote honden om tijdens het uitlaten extra voorzichtig te zijn.

 
Deel dit artikel: