17 ℃

Wat verdient een boer eigenlijk?

Honderden boeren protesteren in Den Haag tegen het stikstofbeleid van de overheid. Ze vinden dat hun sector door het beleid onredelijk benadeeld wordt. Boeren hebben het inderdaad niet makkelijk. Uit berekeningen blijkt dat de gemiddelde boer in ons land bijzonder weinig verdient.

Foto: Nancy Beijersbergen / Shutterstock.com

Uit cijfers van Wageningen Economic Research blijkt dat het inkomen van een boer iets boven modaal ligt. Een gemiddelde melkveehouder moet rondkomen van zo’n 68.000 euro op. Ter vergelijking: dat is minder dan de prijs van een nieuwe Porsche 911.

Ook in de pluimveehouderij kunnen boeren maar net rondkomen. Een gemiddelde kippenboer zag zijn salaris in de afgelopen jaren verdubbelen tot 126.000 euro per jaar. Nog steeds geen vetpot. Een kippenboer verdient hooguit vijf keer zo veel als een verpleegkundige in de ouderenzorg.

Varkensboeren hebben het misschien iets makkelijker. Door hogere prijzen voor biggen harkt de boer van een zeugenboerderij elk jaar gemiddeld 190.000 euro binnen, maar daar moeten nog wel alle boodschappen vanaf.

Voormalig varkensboer Ojé Vierbuttel (51) hield het boerenleven na vijf jaar voor gezien. “Ik had een varkenshouderij in Brabant. Ik maakte lange dagen. Ik stond ’s morgens om vijf uur op en werkte soms door tot zes uur in de avond. En dat voor amper twee ton per jaar. Dat voelde zó oneerlijk, ik hield dat gewoon niet vol. Nu doe ik het veel rustiger aan”, laat hij vanuit zijn villa op Ibiza weten.

 
Deel dit artikel: