Amateurjezus Herman: “Rond Kerst kom ik graag bij de mensen thuis”

Amateurjezus Herman: “Rond Kerst kom ik graag bij de mensen thuis”
Foto: Ollyy / Alexey Fedorenko / Shutterstock.com

Het zijn drukke tijden voor Herman Costenburg (35) uit Waalwijk. Al vijftien jaar verdient hij zijn geld als amateurjezus. Met gemiddeld drie boekingen per dag is december zijn drukste maand.

“Vanmiddag een levende kerststal in Alkmaar, dan een optreden bij een kerstborrel in Enschede en vanavond naar de Mariakerk in Vollenhove”, zegt Herman, terwijl hij door zijn agenda bladert. “Dit jaar ben ik helemaal volgeboekt. Zonder Jezus is een kerstviering nou eenmaal niet compleet.”

In het dagelijks leven is Herman systeembeheerder, maar in december is hij fulltime Jezus. “Ik heb veel vaste klanten. Zo ben ik al jaren de vaste Jezus bij de opvoering van het kerstverhaal in Leiden. Maar ik kom ook graag bij de mensen thuis. Er zijn veel gezinnen die graag een Jezus bij hun kerstviering hebben. Soms krijg ik zelfs cadeautjes. Het is toch Zijn verjaardag.”

Herman maakt lange dagen. Tijd om zelf Kerst te vieren heeft hij niet. “Het verdient goed”, knipoogt hij. “Deze maand pak ik makkelijk tien ruggen. Ja, dat is veel geld. Maar je moet niet vergeten dat ik als amateurjezus maar een paar weken per jaar de kost kan verdienen. Nu is het een gekkenhuis, maar na de kerstdagen is er niks meer te doen. Pas met Goede Vrijdag heb ik weer een boeking. Dan word ik gekruisigd in Almelo.”

 
Deel dit artikel: