Wat als U het coronavirus krijgt? 4 tips

Foto: Serhii Hromov / Shutterstock.com

Het gevreesde coronavirus is inmiddels ook in België aangetroffen. De patiënt is een van de Belgen die afgelopen weekend uit Wuhan zijn teruggehaald. Het coronavirus komt steeds dichterbij. Wij vroegen aan viroloog Eric Stammelhuis: wat als u het virus krijgt?

“Allereerst kan ik u geruststellen: iets meer dan 2 procent van alle patiënten in China is aan het virus overleden. Dat betekent dat de kans dat u het virus overleeft bijna 98 procent is”, weet Stammelhuis. “Maar natuurlijk is zo’n coronavirus wel heel vervelend, vooral omdat het zo besmettelijk is.”

Voor het geval u besmet raakt met het coronavirus heeft de viroloog alvast enkele tips:

1. Het virus kan worden overgedragen door vocht dat vrijkomt bij niezen en hoesten. Denk dus goed na over wie u in het gezicht hoest.

2. Was regelmatig uw handen, maar overdrijf niet. Het is echt niet nodig om steeds uw handen te wassen nadat u naar het toilet bent geweest. Als u de voorhuid iets terugtrekt, spettert u minder.

3. Denk goed na over wie u belt. Het virus kan misschien ook telefonisch worden overgedragen.

4. Ga niet (tong)zoenen met wildvreemden. U besmet misschien iemand die dat helemaal niet verdient. Bovendien komt u vrij sletterig over.