23 ℃

Schuldenvrij… en nu?

Door de aantrekkende economie raken steeds meer mensen schuldenvrij. Hetty Joons verloor in één klap al haar schulden. Hoe is het om te moeten leven zonder schuld?

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Sinds 2003 zat Hetty tot aan haar nek in de schulden. Elke maand betaalde ze driehonderd euro aan de schuldsanering. “Ik hoefde nooit na te denken over waar ik het geld aan uit moest geven. Ik wist precies waar ik aan toe was”, mijmert ze. “Geldzorgen had ik niet. Ik had immers geen geld.”

Een half jaar geleden veranderde haar situatie. “Ik kreeg een brief, waarin stond dat ik schuldenvrij was verklaard. Ineens hield ik geld over. Wat moest ik daarmee doen? Mijn wereld stond volledig op z’n kop.”

Hetty klopte aan bij verschillende instanties, maar werd van het kastje naar de muur gestuurd. “Bij de schuldsanering konden ze me niet helpen. Het was mijn eigen schuld, zeiden ze. Daar sta je dan. Met geld, maar zonder schuld.”

Ten einde raad stapte Hetty naar een bank. “Gezien mijn verleden willen ze me niet zomaar een nieuwe schuld geven, maar ik heb gevraagd of ik er eentje kan lenen.”

 
Deel dit artikel: