Wassenaar geeft inwoners basisinkomen van € 500.000

De gemeente Wassenaar start binnenkort met een proef waarbij alle inwoners een basisinkomen van 5 ton per jaar krijgen. De gemeenteraad heeft gisteravond ingestemd met de proef, die in elk geval 2 jaar gaat lopen.

villawassenaarMet de proef wil de gemeente een einde maken aan de penibele situatie waarin sommige inwoners van Wassenaar zich bevinden. “Het is gewoon heel vernederend om te zien dat je buurman een nieuwe Bentley heeft gekocht en dat jij die net niet kunt betalen,” zegt wethouder van financiën Frederik Willem de Haüy tot Blanchard. “Of dat je zelf maar vier vakanties per jaar kunt betalen, terwijl een gezin verderop in de straat gewoon vijf keer op vakantie gaat. Je voelt jezelf dan een regelrechte pauper.”

De gemeente hoopt dat bewoners zich door de regeling minder gedwongen worden om te gaan werken, zodat ze meer tijd overhouden voor leuke tijdsbestedingen als golf, tennis en de jacht.

Steeds meer Nederlandse gemeenten staan positief tegen een basisinkomen. De Universiteit van Leiden gaat tijdens het experiment in Wassenaar onderzoek doen naar de gevolgen.

 
Deel dit artikel: