19 ℃

Wapenstilstand in Syrië

Een doorbraak in de oorlog in Syrië. De Verenigde Staten en Rusland hebben een akkoord bereikt over een wapenstilstand. Het staakt-het-vuren gaat maandagnacht in. 

oorlog-syrie-leger-soldaat-terroristDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry onderhandelde meer dan 12 uur met zijn Russische ambsgenoot Sergej Lavrov. Er is afgesproken dat Syrische overheidstroepen hun gevechten beëindigen in de gebieden die in handen zijn van de oppositie.

Ook de andere strijdende partijen sluiten zich bij de wapenstilstand aan. Terreurorganisatie Islamitische Staat, die in Syrië strijdt voor een onafhankelijk kalifaat, bevestigde de afspraak. “Oorlog en geweld zijn niet de juiste middelen om een conflict op te lossen. We begrijpen dat we fout zijn geweest en dat spijt ons”, zegt IS-woordvoerder Mohammed El Soubhi.

IS zal zich in de komende dagen gaan beraden over andere activiteiten. “Door de wapenstilstand valt er een enorm gat in onze agenda. We zullen onze koers drastisch moeten veranderen en onze strijders moeten worden omgeschoold. Vanaf volgende week zullen we ons meer gaan toeleggen op vreedzame doelen, zoals pottenbakken en bejaarden helpen met oversteken.”

 
Deel dit artikel: