18 ℃

“Wangedrag Jack van Gelder topje van de ijsberg: meer mensen hebben een bad”

“Wangedrag Jack van Gelder topje van de ijsberg: meer mensen hebben een bad”
Foto: postproduktie.nl / Wiki Commons CC BY 2.5

De Hilversumse televisiewereld is in shock na de bekentenis van Jack van Gelder. De sportpresentator zou zich ruim tien jaar geleden schuldig hebben gemaakt aan een naar grapje.

Jack van Gelder gaf toe dat in 2011 of 2012 een telefoongesprek heeft plaatsgevonden dat niet door de beugel kan. Een vrouwelijke collega belde hem terwijl hij in bad zat. Ze vroeg of Van Gelder haar mentor wilde zijn. Van Gelder zou daarna de opmerking hebben gemaakt: ‘nou, als je bij mij in bad komt zitten, prima’.

Hoogleraar werkethiek Janneke Droogstruik vermoedt dat het voorval met Jack van Gelder slechts het topje van de ijsberg is: “Uit cijfers van het CBS blijkt dat vier op de tien Nederlanders een bad hebben. Veelal gaat het om een ligbad. Dat zijn duizelingwekkende cijfers. Het is niet uit te sluiten dat meer badbezitters vanuit hun bad dergelijke opmerkingen hebben gemaakt.”

Het feit dat Jack van Gelder zijn opmerking als grap bedoelde, maakt het voorval extra ernstig. Droogstruik: “Helaas is Van Gelder niet de enige man in ons land met humor. Uit cijfers van de Betty Friedman Foundation blijkt dat maar liefst 32 procent van de mannen een vorm van humor bezit. Alleen in Groningen en Friesland ligt dat percentage fors lager. Ik vrees dat er nog veel meer mannen zijn die weleens een naar grapje hebben gemaakt, maar waarvan nooit aangifte is gedaan.”

 
Deel dit artikel: