23 ℃

Waarom schamen criminelen zich voor hun kapsel?

In het televisieprogramma ‘Opsporing Verzocht’ zie je ze steeds vaker: jonge criminelen met een capuchon. Waarom durven ze hun kapsel niet te laten zien?

crimineel-inbreker-tuigOp beelden van bewakingscamera’s is te zien dat vrijwel alle jonge criminelen tijdens hun werkzaamheden een bivakmuts of een capuchon dragen. Criminoloog Pim Jocherse onderzocht waarom zij hun kapsel verbergen.

“Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van deze jongeren niet tevreden is met het uiterlijk. Ze schamen zich vooral voor hun kapsel. Ruim 35% van de ondervraagde criminelen gaf aan dat niemand in de omgeving het kappersvak echt goed verstaat”, aldus Jocherse. “Ze voelen sterk de behoefte om hun haar onzichtbaar te maken. Dat kan een verklaring zijn voor het dragen van de capuchon.”

De criminoloog pleit voor kwalitatief goede kappers, waardoor criminelen zelfverzekerder worden over hun kapsel. “Ze zullen zich dan minder snel verbergen onder een capuchon, wat uiteindelijk kan leiden tot een grotere pakkans.”

 
Deel dit artikel: