14 ℃

Waarom ruimt China nog geen kleuterschooltjes?

Foto: Mcimage / Dmitri Ma / Shutterstock.com

De Nederlandse viroloog Eric Stammelhuis heeft kritiek op de Chinese aanpak van het coronavirus. Hoewel kleuterscholen bekend staan als echte besmettingshaarden, is de Chinese overheid nog altijd niet begonnen met ruimen.

Volgens de viroloog is de snelle verspreiding van het coronavirus vooral de schuld van kleuters. “Elke ouder weet dat ziektes zich op scholen razendsnel verspreiden. Zodra één kleuter ziek is, volgt de rest van de klas ook. En die kinderen nemen de ziekte ook nog mee naar huis, waardoor hele gezinnen besmet kunnen raken”, aldus Stammelhuis. “Toch laat China deze ziekteverspreiders nog gewoon rondlopen. Ik begrijp daar niets van.”

Stammelhuis adviseert de Chinese overheid om alsnog te beginnen met het ruimen van kleuterschooltjes. “Dit virus moet je uitroeien bij de bron, samen met de verspreiders ervan. Alleen zo kun je voorkomen dat er nog meer volwassenen besmet raken”, weet hij. “Het is verschrikkelijk als een volwassene aan het coronavirus overlijdt. Een volwassene heeft namelijk al een hele opleiding, een carrière en misschien een gezin. Voor kinderen geldt dat uiteraard niet. Een kleuter kun je nog redelijk eenvoudig vervangen.”

 
Deel dit artikel: