15 ℃

“Waarom moet ik een mondkapje dragen?”

Foto: Shutterstock.com

Enkele honderden Nederlanders hebben om allerlei redenen geen mond. Nu het dragen van een mondkapje tegen het coronavirus in het openbaar vervoer verplicht wordt, willen zij dat het kabinet voor hen een uitzondering maakt.

Anja Cuppeveldt (40) raakte door een dramatisch ongeluk met een hijskraan haar mond kwijt. Met intensieve revalidatie leerde zij weer spreken. “In plaats van mijn mond gebruik ik nu mijn kringspier”, legt Anja uit. “Ik begon met de letter O en na jaren van training kan ik mij nu redelijk verstaanbaar maken.”

Juist nu wordt Anja voortdurend met haar handicap geconfronteerd. Ze vertelt: “Mensen hebben het steeds over mondkapjes. En ik dan? Ik word de hele tijd met mijn neus op de feiten gedrukt. Ja, dat doet pijn.”

Anja vraagt het kabinet om aangepaste coronamaatregelen voor mensen met haar aandoening. “Een mondkapje heeft voor mij natuurlijk geen enkele zin. Via mijn mond kan ik niet besmet raken of anderen besmetten, want mijn mond is er niet meer. Alleen via mijn neus loop ik nog een risico. Waarom hoor ik niemand over wasknijpers?”

 
Deel dit artikel: