VVD wil verbod op consumeren kreeft en kaviaar voor gewone burger

Foto: Zephillos Photo / BGStock72 / Shutterstock.com

Te weinig geld? Dan geen kaviaar of kreeft meer. Een denktank van de VVD vindt dat er inkomenseisen moeten worden gesteld aan de consumptie van de kreeft of kaviaar.

“Delicatessen zijn van oudsher bedoeld voor welgestelden. Het is schadelijk voor het aanzien van de delicatessen als iederéén ze gaat eten. Je moet voorkomen dat mensen zonder fatsoenlijke baan ermee beginnen”, zegt deskundige Constantijn van der Does de Willebois, een van de auteurs van het rapport.

De VVD’ers in de denktank vinden dat uitsluiting op basis van kapitaal of inkomen een optie is. Waar de grens precies ligt, is nog niet bedacht. “Maar je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat mensen die onder drie keer modaal zitten geen kaviaar of kreeft meer mogen kopen.”

Van der Does de Willebois zit er niet mee dat een kreeft- en kaviaarverbod betuttelend kan overkomen: “Ik vond het ook betuttelend toen roken in de kantine van de hockeyclub verboden werd. Maar nu vind ik dat alleen maar prettig. En velen met mij.”

Hij wijst erop dat het plan deel uitmaakt van een breder pakket aan voorstellen voor het “opvoeden van een financieel gezonde generatie”, dat ervan uitgaat dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met het verwerven van kapitaal: “Kreeft en kaviaar zijn delicatessen die je moet verdienen. Er moet weer een duidelijke scheiding komen tussen de welgestelde kreefteter en het patatvolk.”

 
Deel dit artikel: