13 ℃

VVD wil kwantitatief gedoogkabinet met minoriteitsteun: “Niet moeilijker maken dan het is”

VVD wil kwantitatief gedoogkabinet met minoriteitsteun: “Niet moeilijker maken dan het is”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - De VVD gaat onder voorwaarden akkoord met een kwantitatief gedoogkabinet met minoriteitsteun. Zo wil VVD-leider Dilan Yeşilgöz de kabinetsformatie eenvoudig houden.

Na de overweldigende verkiezingswinst van de PVV kan het lastig worden om een coalitie te vormen. Partijen moeten zich in allerlei bochten wringen om tot een meerderheid te komen. De VVD is bereid zich neer te leggen bij een gedoogconstructie met een acceptatiepercentage van 22 procent, op voorwaarde dat het minoriteitsbeginsel wordt toegepast op minstens de helft van de nominale BRW. “Dit lijkt misschien een beetje kort door de bocht, maar je moet zo’n formatie ook weer niet te ingewikkeld maken”, aldus Yeşilgöz.

De VVD dacht aanvankelijk aan een socratisch aforistisch overwichtskabinet met uitzondering van het tertiaire institutionele bestuursaanhangsel, maar dat blijkt volgens Yeşilgöz veel te ingewikkeld: “Je moet beginnen met een presocratisch deliberatief consensuskabinet, gestoeld op een geformeerd Venetiaans aprioristelsel, anders begrijpt niemand het meer.”

 
Deel dit artikel: