23 ℃

VVD waarschuwt: “Alleen btw-verhoging op boeken niet genoeg om jongeren van het lezen af te helpen”

VVD waarschuwt: “Alleen btw-verhoging op boeken niet genoeg om jongeren van het lezen af te helpen”
Foto: Jeroen Meuwsen Fotografie / Shutterstock.com

DEN HAAG - VVD-leider Dilan Yesilgöz noemt de voorgenomen btw-verhoging op boeken ‘een stap in de goede richting’, maar waarschuwt ook voor te veel optimisme. Volgens haar partij is alleen een btw-verhoging niet genoeg om jongeren van het lezen af te helpen.

De coalitie van VVD, PVV, NSC en BBB wil de btw op boeken verhogen van 9 naar 21 procent. Door boeken duurder te maken, zouden vooral jongeren minder gaan lezen. Toch vreest VVD-leider Yesilgöz dat er meer nodig is om jongeren echt te laten stoppen.

Uit een onderzoek van Bureau QuestionIt bleek onlangs dat bijna 4 procent van de jongeren nog steeds regelmatig met hun neus in de boeken zit, ondanks het succes van games als Call of Duty, Assassin’s Creed en Fortnite.

“Het is een illusie om te denken dat we het leesprobleem helemaal uit de wereld kunnen helpen”, aldus Yesilgöz. “Er zal altijd een groep zijn die stug blijft doorlezen, óók als boeken onbetaalbaar worden.”

"Verstokte lezers zullen er altijd zijn."
Dilan Yesilgöz, VVD

Toch staat de VVD achter het plan om de btw op boeken te verhogen. Yesilgöz: “Natuurlijk draagt deze maatregel wel bij aan ons voornemen om lezen te ontmoedigen, maar verstokte lezers zullen er altijd zijn. We hopen wel dat door de prijsverhoging minder jongeren met lezen beginnen. Een boekvrije generatie blijft het streven.”

 
Deel dit artikel: