12 ℃

VVD toch voor spreidingswet: “Niet eerlijk als Ter Apel bijna alle asielzoekers mag opvangen”

VVD toch voor spreidingswet: “Niet eerlijk als Ter Apel bijna alle asielzoekers mag opvangen”
Foto: Jazzmany / Shutterstock.com

DEN HAAG - Na een opmerkelijke draai van de VVD is de veelbesproken spreidingswet door de Eerste Kamer. De wet houdt in dat asielzoekers beter over het land moeten worden verdeeld. Nu is het nog zo dat Ter Apel de meeste asielzoekers voor zichzelf houdt. Veel Nederlanders vinden dat niet eerlijk.

VVD-Eerste Kamerlid Marian Kaljouw noemt de spreidingswet ‘een stap in de goede richting’:  “Ter Apel mocht tot nu toe veel meer asielzoekers opvangen dan andere gemeenten. Natuurlijk stuit dat op verzet. Een Syriër of Afghaan als buurman geeft je de kans om te leren van andere culturen. Het is niet eerlijk als dat voorrecht alleen aan de inwoners van Ter Apel is voorbehouden. De VVD vindt dat andere gemeenten óók recht hebben op asielzoekers.”

Inwoners van Ter Apel zijn minder blij dat de spreidingswet is aangenomen. “Dat was te voorzien”, zegt Kaljouw. “In Ter Apel zijn ze bang dat ‘hun’ asielzoekers worden afgepakt. Dat begrijp ik best. Verder hebben ze daar niks. Daarom mag de spreidingswet nooit ten koste gaan van het aantal asielzoekers in Ter Apel. Als je daar te veel asielzoekers weghaalt, trek je de ziel uit zo’n dorpje.”

 
Deel dit artikel: