15 ℃

VVD en CDA willen niet regeren met SPD

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

VVD-leider Mark Rutte en CDA-kopstuk Wopke Hoekstra sluiten een regering met de Duitse centrumlinkse partij SPD op voorhand uit. Dat zeiden de beide partijleiders in reactie op de verkiezingswinst van de SPD. Een Nederlands-Duitse coalitie lijkt daarmee verder weg dan ooit.

Volgens Hoekstra liggen onderhandelingen met de SPD niet voor de hand. “De SPD is allereerst een Duitse partij. Je kunt je afvragen of zo’n partij moet aanschuiven bij de Nederlandse formatiegesprekken”, aldus Hoekstra.

PvdA-leider Lilianne Ploumen begrijpt niets van de halsstarrige houding van VVD en CDA: “Het is een feit dat de SPD de grote winnaar is bij de Duitse verkiezingen. Dat kun je niet zomaar terzijde schuiven. Dat Rutte en Hoekstra toch de deur dicht houden vind ik spijtig, vooral omdat Nederland echt wel zit te wachten op oplossingen en die raken een beetje uit zicht.”

Ook Jesse Klaver van GroenLinks betreurt het besluit van VVD en CDA: “De mogelijkheden voor een meerderheidskabinet met alleen Nederlandse partijen zijn al lang uitgeput. De formatie komt geen stap verder als je niet bereid bent om ook over de grens te kijken.”

 
Deel dit artikel: