23 ℃
Om ethische redenen:

VS speelt vanwege mensenrechten niet verder op WK

VS speelt vanwege mensenrechten niet verder op WK
Foto: YT CC

Het nationale elftal van de Verenigde Staten zal niet verdergaan bij het WK voetbal, uit protest tegen de mensenrechtensituatie in Qatar. Dat heeft de Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter besloten.

De Verenigde Staten speelden in de achtste finale nog niet onverdienstelijk tegen het Nederlands Elftal, maar volgens Berhalter had het Amerikaanse team zaterdagochtend al besloten om het WK na die wedstrijd te verlaten. “Voorafgaand aan dit WK is Qatar op schandelijke wijze omgegaan met de gastarbeiders die de stadions hebben gebouwd. Daarnaast is het in Qatar slecht gesteld met de rechten van vrouwen en homoseksuelen. In zo’n land moet je om ethische redenen geen WK willen winnen”, aldus de Amerikaanse coach.

Andere landen hebben begrip voor het besluit van de Verenigde Staten om zich terug te trekken bij het WK. “Ik vind het heel moedig dat de Amerikanen dit statement durven te maken, vooral omdat ze al best ver waren gekomen”, zegt de Nederlandse bondscoach Louis van Gaal.

“Vanwege de mensenrechten heeft het hele toernooi natuurlijk een nare bijsmaak. Ook wij worstelen daarmee”, vervolgt Van Gaal. “Ik denk dat wij voorafgaand aan de volgende wedstrijd ook nog eens goed moeten nadenken of we die willen winnen.”

 
Deel dit artikel: