VS en China nog niet eens over startdatum oorlog

VS en China nog niet eens over startdatum oorlog
Foto: Stratos Brilakis / Shutterstock.com

De Verenigde Staten en China hebben nog geen overeenstemming bereikt over de startdatum van een militair conflict rond het eilandje Taiwan dat zal uitmonden in een nieuwe oorlog. “De plannen zijn er, maar een concrete datum is er nog niet”, aldus de Amerikaanse president Biden.

Biden stuurde deze week alvast militairen naar Taiwan, waar China de macht wil overnemen. Biden gaf daarmee aan wel zin te hebben in een oorlog met de Chinezen. China slaat de uitnodiging niet af, maar over de planning zijn beide landen het nog niet eens.

Zowel de Verenigde Staten als China hebben voldoende wapens in het gebied die in principe klaar zijn om te worden afgevuurd. Wat Biden betreft zou dat komend weekend al kunnen gebeuren, maar de Chinese leider Xi Jinping wil liever wachten tot komende maandag.

Na de terugtrekking uit Afghanistan zitten de Verenigde Staten te springen om een nieuw buitenlands oorlogsgebied. President Biden heeft daarom toestemming van de Amerikaanse Senaat om een nieuwe oorlog te beginnen met ‘elk willekeurig land’.

 
Deel dit artikel: