VS belooft Gaza noodhaven en Israël munitie om die te vernietigen

VS belooft Gaza noodhaven en Israël munitie om die te vernietigen
Foto: YT CC

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan in Gaza een noodhaven bouwen voor humanitaire noodhulp. Daarnaast krijgt Israël de munitie om die te vernietigen. Dat maakte president Biden bekend in zijn jaarlijkse State of the Union.

Omdat Israël vrijwel alle voorzieningen in Gaza met de grond gelijk heeft gemaakt, is in Gaza hongersnood ontstaan. Via een nieuwe, tijdelijke haven kunnen hulpgoederen snel aan land worden gebracht. De Verenigde Staten willen de haven binnen enkele weken aanleggen. Daarnaast blijft Amerika munitie leveren aan Israël voor de vernietiging van de haven.

Ook Israël is blij met de aanleg van de noodhaven in Gaza. Een hoge Israëlische functionaris zegt dat Israël het plan voor de tijdelijke haven voor Gaza en een nieuwe lading munitie voor Israël ‘volledig steunt’. “Als de humanitaire situatie in Gaza niet snel verbetert, zijn er straks geen burgers meer om uit te hongeren”, aldus Israël.

Wel vraagt Israël de Amerikanen om haast te maken met de aanleg van de noodhaven, zodat het Israëlische leger bij het bombarderen van Gaza geen hinder ondervindt van de noodhulp.

 
Deel dit artikel: