19 ℃

Vruchtbaarheid broodje shoarma schrikbarend afgenomen

Foto: Atosan / Irin-k / Shutterstock.com

De vruchtbaarheid van een gemiddeld broodje shoarma in Nederland is in de afgelopen jaren flink afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van ConsuNL. De voornaamste oorzaak is de knoflooksaus, waarin de hoeveelheid aangetroffen zaadcellen met meer dan de helft is teruggelopen.

Met veel liefde wordt knoflooksaus bij shoarmazaken vaak met de hand gemaakt. In de praktijk houdt dit in dat er tijdens het productieproces stevig moet worden geonaneerd om de vruchtbaarheid van de saus te waarborgen. Maar door toegenomen margedruk wordt deze tijdrovende stap overgeslagen of gaat men in zijn geheel over op fabrieksmatig geproduceerde saus. Deze omvat standaard echter al veel minder zaadcellen per centiliter. Hierdoor blijft van het traditionele recept weinig over.

ConsuNL bestelde vijftig broodjes shoarma van verschillende shoarmazaken. De knoflooksaus werd in het laboratorium onderzocht. In de meeste gevallen zat er nauwelijks leven in.

Foto: Bezikus / Shutterstock.com

Knoflooksaus onder de microscoop

“Het is werkelijk schandalig wat we soms aantreffen. Het wordt nu wel erg lastig, zo niet onmogelijk, om zwanger te worden van een broodje shoarma”, zegt woordvoerder Wilco Bols van ConsuNL. “We hebben in enkele gevallen zelfs vrijwel volledig steriele broodjes shoarma aangetroffen. Die zijn eigenlijk alleen nog geschikt voor consumptie.”

 
Deel dit artikel: