Vrouwen verstoren verkiezingen in Staphorst

Foto: Nancy Beijersbergen / Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

In Staphorst heeft een aantal vrouwen de gemeenteraadsverkiezingen verstoord. De vrouwen maakten in het stemhokje zélf een keuze. Mogelijk heeft dat invloed op de uitslag van de verkiezingen.

Volgens de lokale afdeling van de SGP neemt de brutaliteit van vrouwen in het stemhokje toe. “Tijdens de eerste feministische golf is onder dwang van Aletta Jacobs besloten om beperkt vrouwenkiesrecht toe te staan. Sindsdien mag een vrouw meedoen aan de verkiezingen, maar het is natuurlijk wel de bedoeling dat zij het stemadvies van haar man volgt. Toch zien we steeds vaker dat vrouwen zelf gaan bepalen op wie ze stemmen. Dat was niet de afspraak”, zegt woordvoerder Jan Baarta.

Baarta vindt dat de kiescommissie nalatig is geweest: “Met een paar eenvoudige maatregelen kan worden voorkomen dat de stemmen van vrouwelijke kiesgerechtigden meetellen. Bijvoorbeeld door vrouwen te laten stemmen met een roze potlood, in plaats van rood. Op die manier kan het stembiljet van een vrouw gemakkelijker herkend en terzijde geschoven worden.”

 
Deel dit artikel: