18 ℃

Vrouw met boodschappen moet moeder terugbetalen omdat ze bijstand ontvangt

Foto: Aprilflower / Shutterstock.com

Een vrouw die van haar moeder af en toe boodschappen kreeg, moet alles terugbetalen. Uit onderzoek van de moeder is gebleken dat de vrouw een bijstandsuitkering krijgt.

De vrouw, die liever anoniem wil blijven, had moeite om haar vaste lasten op te brengen. Om haar te helpen, schonk haar moeder haar elke week een tas met boodschappen. Per toeval ontdekte haar moeder dat de vrouw ook nog een bijstandsuitkering ontvangt. Dat betekent dat ze geen recht had op de boodschappen.

De moeder vindt dat de vrouw de zogeheten inlichtingsplicht heeft geschonden. Dat wil zeggen dat ze haar moeder had moeten melden dat ze een bijstandsuitkering krijgt. De moeder berekende op basis van de Nibudnorm dat haar dochter een bedrag van 7.039,65 euro moet terugbetalen.

Kamerleden reageren verbaasd op de terugvordering. Volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen zijn moeders verdronken in regelzucht: “Ruim 7.000 euro terugbetalen omdat je een bijstandsuitkering krijgt. Hoe een moeder een monsterlijke machine kan worden die mensen kapotmaakt”, aldus Marijnissen. PVV-leider Geert Wilders schrijft in een reactie dat moeders “kennelijk helemaal niets hebben geleerd van de toeslagenaffaire”.

 
Deel dit artikel: