Vrouw (61) weigert ondanks alles Facebook te verlaten

Foto: Krakenimages.com / Shutterstock.com

Hoewel de meeste Nederlanders inmiddels van het sociale platform zijn weggerend, is Wilma Sterfeens nog altijd te vinden op Facebook. “Ik vind het heerlijk als een Amerikaans bedrijf voor mij bepaalt wat ik wel en niet mag zien”, aldus de 61-jarige Wilma.

Wilma besteedt dagelijks zo’n vier uur aan haar tijdlijn op Facebook: “Ik ben te dom om zelf te bepalen welke websites ik wil bezoeken en zelf mijn sociale contacten te onderhouden. Liever laat ik mij door Facebook een geldgedreven mix voorschotelen van advertenties, clickbait, domme memes en gesponsorde artikelen. Daarnaast vind ik het prettig dat Facebook mij op de hoogte houdt van de nieuwste complottheorieën en de laatste nieuwtjes op het gebied van antiparlementair fascisme. Daar lever ik graag mijn privacygevoelige informatie voor in.”

Geroutineerd scrollt Wilma langs de troep op haar tijdlijn, afkomstig van websites waarvan zij het bestaan niet eens vermoedde. “Je zou verwachten dat ik op mijn leeftijd op z’n minst zelfstandig kan internetten, maar nee”, lacht ze. “Ik laat mij graag elke dag uitmelken door een Amerikaanse miljardair die er met het werk van anderen vandoor gaat, daar miljarden mee verdient en de samenleving tot op het bot verdeelt. Niet dat ik alles daadwerkelijk lees hoor. Ik scroll. Dit artikel lees ik ook niet. Veel te moeilijk.”